En çok hangi dizileri takip ediyorsunuz?

Sizce en çekici şehir hangisi?

26 Mayıs 2010 Çarşamba

Belçika'nın romantik şehri, Kuzey'in Venedik'i: Brugge

Brüksel’ e bir saat uzaklıktaki, küçük ama unutulamayacak kadar güzel bir kent Brugge. 14. Yüzyılda Avrupa' nın önde gelen ticaret merkezlerinden biriyken, kanallarının çamur dolması nedeniyle ekonomik hayat bitmiş. Bir bakıma iyi olmuş, çünkü Brugge o zaman nasılsa şimdi de öyle sanki.. Sokaklar, kaldırımlar, evler, kanallar sizi Ortaçağ’ a götürüyor.



Brugge’ ün merkezinde, tarihi Markt alanı ve Belçika’ nın en meşhur saat kulesi Belfort bulunuyor. 83 metre yüksekliğindeki bu saat kulesi epey bir yangın badiresi atlatarak günümüze kadar gelebilmiş. Çan kulesinde 47 çanla müzik yapılıyor, çan sesleri Arnavut kaldırımlarıyla birleşiyor, faytonlar geçiyor, siz hangi yüzyılda olduğunuzu şaşırıyorsunuz.






Saat Kulesi





















Hükümet Binası




Meydanda göreceğiniz bu heykel, 1302 yılında Flemenklerin Fransız istilasına karşı verdiği savaşın iki lideri olan Jan Breydel ve Pieter de Conninck' e ait. .


Brugge’ ün bir diğer meydanı da Burg Meydanı. Meydanda bulunan Holy Blood-Kutsal Kan Kilisesi’ nin bir bölümünde yerde bulunan kan damlaları çerçeve içine alınmış, kanın Hz.İsa’ ya ait olduğu söyleniyor.


Meydanın süsleyen diğer önemli bir bina ise “Gothic Town Hall”. Bu beyaz binanın 1376 tane gotik penceresi bulunuyor. Dışındaki orijinal heykeller ise ne yazık ki Fransız Devriminde yıkılmış.






Tarihten sonra biraz da sanat.. Burg Meydanı’ nda bulunan Groeningemuseum 14. ve 20. yüzyıllar arası sanat tarihi eserlerini içeren bir müze. Bizim şansımıza ayrıca bir de “Salvador Dali” sergisi vardı




Acıkmak mı? Hiç sanmıyorum çünkü binalar arasında gezerken ünlü Belçika çikolatalarının kokusunu duymamak, çikolata kaplı vitrinleri görmemek imkansız. Çikolatadan yapılmış her şeyi dükkanlarda bulabilirsiniz. Evet her şeyi!!

Küçük olsa da Brugge’ ün gezilecek çok yeri var. Yolu düşecek olanlar için sıralayayım. Merkezden biraz uzakta bulunan “Beginjhof” Haçlı Seferleri sırasında yalnız kalan kadın ve çocuklar için kurulmuş bir mahalle. 1245 yılında bir kontes tarafından yaptırılan bu evlerde cadılığın başladığı söyleniyor. Ünlü heykeltıraş Michelangelo’ nun ünlü “Madonna” heykelinin bulunduğu “Our Lady’s Church” de görülmesi gereken bir diğer yer.


Brugge, diğer Avrupa şehirlerinden farklı olarak daha az turistli, daha sessiz sakin bir şehir. Birkaç günlüğüne yemyeşil, sessiz bir yerde kafanızı dinlemek ve en önemlisi “zaman” mefhumunuzu kaybetmek isterseniz rotanız belli..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder