En çok hangi dizileri takip ediyorsunuz?

Sizce en çekici şehir hangisi?

25 Mayıs 2010 Salı

Waffle



Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Dünyada Waffle, Wafel, Gaufre olarak adlandırılan bu yiyeceğin pişirici makinası ismini latince “gaufrum” dan gelen “Gaufre” den almıstır. Eski Fransızca’da ise, bal peteği görünüşüne sahip anlamına gelen “wafla” veya “wafel” olarak da isimlendirilirdi.
Modern Flamanca (Hollandaca)'da wafel, Fransızca'da Gaufre, ve Almanca’da waffel, kelimelerinin hepsi "waffle" isminin oluşmasında pay sahibidir. Ancak Flamanca wafel, söyleniş nedeniyle 18. Yüzyılda modern Amerikan İngilizcesi’nde “ waffle” olarak yerini bulmuştur.
Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika'da BrükselLiege ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısıdır, kremalize şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liege usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm'yi bulur. usulü olarak adlandırılır.
Dünyada kahvaltıda yenileninden, patates ve pirinçlisine kadar bir çok çeşidi bulunan waffle Türkiye'de Türk damak tadına uygun hale İstanbul usulü olarak dönüşmüştür. Hamuru Amerikan usulü ile benzerlik gösteren, sandviç şeklinde yapılan ve Adalar'da, Bebek'te her hangi bir köşede kolaylıkla bulunabilen, dünyada soft ya da sandviç waffle diye de anılan İstanbul usulünde ise, yuvarlak ve içi kısmen çiğ bırakılmış hamur kullanılır. Üzerine envai çeşit tatlı ürün konulup, çikolata, meyve, şekerleme, fındık, fıstık, çerez parçacıkları vb. ile zenginleştirilir. Bu türde beş kalpli, çiçek şeklinde ve üzeri bal peteğine benzer desenler bulunan pişirme makinası kullanılır.

Waffle nasıl yapılır ?
Ölçünün tamamı bir litre olmak üzere
3 yumurta,
2 yemek kaşıgı yumuşak margarin,
5 tatlı kaşığı şeker,
2 çay kaşığı silme kabartma tozu,
3 subardağı un,
2 paket vanilya,
ve bir litre olacak şekilde malzemelerin hepsini birleştirip mikserle çırpıyoruz.Varsa waffle makinası yoksa küçük teflon tavada yaklaşık yarım kepçe olmak üzere kızgın makinya yada ısıtılmış tavaya döküyoruz.Bir tarafı kızarınca (makinada iki taraf birden kızarıyor)diger tarafıda spatula yardımı ile çevirip kızartıyoruz sonra sıcakken içine nutella veya beyaz cukulata yada arzuya göre fıstık ezmeside olabilir sürüp eger varsa meyva, (çilek ve muz çok yakışıyor) dilimleri koyup sandviç gibi kapatıyoruz sıcakken servis yapıyoruz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder